Nokia 6210 Navigator



Na kupcima mobilnih uređaja je uistinu težak zadatak, kada je u pitanju koji uređaj odabrati sa što više mogućnostima i naravno po što povoljnijoj cijeni, jer je tržište mobilne komunikacije preplavilo brdo uređaja sa naprednim mogućnostima.

Pred nekoliko godina bila je revolucija uređaja sa ekranom u boji dok bi danas tehnologija napredovala sve do uređaja sa WLAN -om, gps-om te bezbroj mogućnosti kako za poslovne ljude tako i za nas obične „smrtnike“.

U tu skupinu naprednih mobilnih uređaja spada i model iz popularne finske tvornice Nokie i to model 6210 Navigator. On je ujedno i nasljednik ne tako previše popularnog modela 6110 Navigator koji je ujedno i bio prvi model iz Nokie sa GPS – om ( kada je u pitanju „smart“ uređaj ). Upravo Nokia 6110 navigator je ujedno i model koji je na policama prodavaonica ostao manje od godinu dana i onda u potpunosti „nestao“. Dakle nasljednika očekuje vrlo težak zadatak da nadmaši svojeg prethodnika.

Mišljenja sam kako ovaj model neće puno više zaživjeti slavu od svog prethodnika zbog svojih mogućnosti,zbog prespore navigacije i autonomije baterije. Krenimo od nekih mogućnosti ovog modela. Dakle kako možete vidjeti i prema slikama, riječ je o kliznom uređaju koji dolazi u dvije: boje crnoj i crvenoj. Sama izrada kućišta je solidna izvedena, zadnja strana je iz kvalitetne plastike dok je sam zaslon dosta dobro „otporan“ na otiske prstiju i udarce. Ono što treba pohvaliti da su priključci koji se nalaze sa strane uređaja „zatvoreni“ imaju zatvarač , što i nije slučaj kod nekih konkurenata , tu mislimo na microUSB te slot za memorijske kartice.

Dimenzije smart uređaja spadaju u neke normalne granice, uređaj je neznatno malo veći od standardnih kliznih uređaja. Tipke na 6210 navigatoru su već standardno kvalitetne sa dovoljno velikim razmacima, tako da ćete bez ikakvog problema brzo pisati poruke i kretati se po izbornicima. Klizni mehanizam sa oprugom radi svoj posao odlično, ne zapinje i dobili smo dojam da je vrlo izdržljiv.

OPIS SPECIFIKACIJA:

Sam ekran uređaja je dimenzije 2.4'' inča što su već u današnje vrijeme „standardne dimenzije“ ekrana, ali ipak sam mišljenja kako za neki ozbiljan uređaj koji cilja i na GPS sustav, ekran je ipak premalen za gps navigaciju.

Ali opet sa druge strane sa većim ekranom dolaze i veće dimenzije samog uređaja, ali ovdje se ne radi o uređaju koji spada u sam vrh cjenovnog vrha u ponudi, pa mu tu zamjerku i ne možemo previše zamjeriti. Moram spomenuti kako je ekran jednako kvalitetan kao i na novom modelu Nokie N95 8GB, samo što je na N95 ekran nešto veći i to za 0,4''inča što je skoro i neprimjetno. Memorija iznosi samo 64 MB što je po mom mišljenju premalo, s obzirom ako imate brdo aplikacija za Symbian , kojih ima na „pretek“ , ponekad se zna i zamrznuti, pogotovo kod učitavanja mapa za gps. Uređaj nije previše spor ali ipak bi trebao imati barem 128 MB memorije.
Što se tiče skladišnog prostora, Nokia 6210 dolazi sa 120 Mb interne memorije, a u paketu dobivate 1GB memorijsku karticu. Ako vam 1Gb nije dovoljno možete kupiti i karticu sa 8GB prostora koja radi bez ikakvog problema.
Digitalna kamera Nokie iznosi 3,2 MP (megapiskela) te od nje ne treba „previše“ očekivati. Naravno ona radi svoj zadatak sasvim solidno sa prosječnom kvalitetom izrade fotografija.

Postoje razni režimi fotografiranja od portrait, landscape i night. Treba spomenuti da se blic može podesiti da se uključuje automatski, možete se ga isključiti ili podesiti da radi u režimu koji reducira efekt crvenih očiju.
Kamera telefona može i da kreira snimke velikom brzinom (tri odjednom) što može da bude zgodno kada treba da fotografirate objekte u pokretu.

Što se tiče video snimanja postoje dva režima snimanja i to noćni ili auto režim. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 640x480 piksela (MPEG-4). Također imate opciju da isključite zvuk, ali ne i da podesite brzinu fps-a koji je zaključan na 15, što je zaista šteta da se ne može snimati sa brzinom od 30fps. Dakle prema i imenu uređaju 6210 Navigator, točka na „i“ se stavlja na navigaciju kao što sam već napomenuo na početku teksta. Ono što je kod ovog modela specifično jest da se na GPS mapama nalazi i kompas koji će Vam pomoći dok pješice koristite funkciju navigacije. Ova funkcija je vrlo korisna jer bez obzira kako je telefon pozicioniran u datom momentu mapa će se rotirati da bi se izračunala vaša pozicija i pravac.

Još jedna stvar koju treba spomenuti kada je u pitanju Nokia 6210 Navigator jest što Nokia nudi šestomjesečnu licencu za navigacioni softver (Walk & Drive) koji uključuje glasovno navođenje i navigaciju, iako se na web stranici proizvođača ne nalazi šestomjesečna licenca u ponudi su 3- i 12-mjesečni paketi koji se prodaju za €25 odnosno €70. Ipak što se tiče GPS prijamnika u usporedbi sa nekim konkurentima sa Symbian sustavom, ista je priča, dakle ovaj model ni u kojem pogledu ne otkače od konkurencije, osim što je novost na navigaciju upravo spomenuti kompas.

Dakle, navigacija se još uvijek sporo učitava, treba nekoliko minuta da se očita.
Što se tiče multimedijalnih karakteristika, uređaj će Vam ponuditi solidnu opremljenost, a kao nedostatak naveo bih nedostatak 3,5 mm priključka. Činjenica jest da u paketu sa uređajem dobivate microSD karticu 1 GB, te ćete tako moći bez problema pohraniti omiljenu glazbu ili neke video isječke. Od ostalih karakteristika treba još spomenuti podršku za QuickOffice paket, dakle moći ćete čitati dokumenti ali nećete imati mogućnost editiranja. Tu su još nezaobilazni pdf reader, zip arhive.

Zaključak:

Sve u svemu ovo je solidan uređaj iz 6xxx serije, koji ima solidne multimedijalne pred dispozicije . Ipak se ne očekuje nekakva velika popularnost ovog modela, jer previše „sliči“ svojem prethodniku 6110 Navigator. Osim nedostatka sporosti učitavanja karti kod navigacije, treba spomenuti i ne previše izdržljivu bateriju. Baterija će vam omogućiti autonomiju od tri i pol sati kada koristite navigaciju, što baš i nije previše respektabilno.

Da ne bi bilo sve tako loše, treba pohvaliti kvalitetnu kameru koja radi solidno svoj posao, te dizajn i kvalitetu izrade kućišta.

SPECIFIKACIJE :

Nokia 6210 Navigator
Radne frekvencije: 850/900/1800/1900/UMTS/HSDPA
Tip ekrana: 16 M boja
Veličina ekrana: 240 x 320 piksela, 2,4''inča
Memorija: 120 MB + 1GB microSD
Dimenzije: 103.0 x 49.0 x 14.9 mm
Težina: 117.0 grama
Ugrađena kamera: 3,2 mpx
Komunikacija: Bluetooth, USB
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS, HSPDA
E-mail klijent: da
Operacijski sistem : Symbian
Verzija : 9.3,60 3.2
Podržani formati : mid, amr, aac, wav, mp3, wma, ra, 3gp,
Ostalo : GPS, office dokumenti, pdf

0 komentari:

Designed by Posicionamiento Web | Bloggerized by GosuBlogger | Blue Business Blogger